Per Eliasson sjö & skogstjänst

Båtturer, sjötaxi, båttaxi, båtcharter

Per Eliasson sjö & skogstjänst

Jag utför tillsammans med min fru Bodil passagerartrafik med vår båt Albert i Roslagen och Stockholms skärgård. Hemmahamnen är Salnö Väddö. Båten har kapacitet för mer än 25 passagerare enligt transportstyrelsen men av administrativa skäl har vi valt att för närvarande ta max 12 passagerare.

Vintertid bedriver jag skogsbruk i Borlängetrakten.

Innehavare

Per Eliasson

Född på Norra Finnö i Östergötlands skärgård. Jag har sedan ungdomen haft starka band till hav, skärgård, segling och båtar. 1987 övertog jag mina morfar och mormors gård utanför Borlänge, men banden till havet gör att jag också har en fastighet på Väddö.

Per Eliasson tillsammans med skeppshundarna Enny och Alva

Övriga verksamheter

Påhittighet och entreprenörskap

Från det jag var barn och även nu har jag alltid varit påhittig, gjort uppfinningar, dragit igång små och stora projekt som med envishet drivits i mål.

Redan som 12 åring började extraknäcka med att laga TV apparater. Min fru Bodil säger att påhittigheten är på gott och ont. Det goda är att det aldrig blir tråkigt tillsammans med mig, det onda att det kan bli för mycket.

 

Bodil har alltid på olika sätt deltagit i våra företag och verksamheter, hon fått gå in i många olika roller såsom: personalchef, flygvärdinna, reseledare, researrangör, matros m.m.

Elicon Data AB

Vårt huvudföretag var Elicon Data AB som startades 1986. Elicon Data har utvecklat de program som varit grunden till SPCS Vismas verksamhet och finns hos en stor del av de svenska företagen.. Dataverksamheten har under 2000-talet i omgångar övertagits av SPCS Visma i Växjö.

Flygbolag Travelair Aviation AB

Under 1990 talet och början av 2000 talet drev vi också ett flygbolag som flög affärscharter för större grupper, turistresor och också var också backup till reguljärflyg i Sverige och Danmark. Kunderna fanns i hela norra Europa. Lönsamheten var god i början men minskade då konkurrensen ökade. Vi var ett av få flygbolag som inte gick i konkurs utan istället genomfördes en prydlig avveckling där samtliga piloter direkt fick arbete hos kolleger i branschen.

Årets företagare

1995 när företagen gick som bäst och ökade antalet anställda samtidigt som lönsamheten var god  blev jag utnämnd till "Årets företagare i Borlänge kommun".

Nycklar till framgångsrikt företagande

Jag och Bodil har lyckats bra i vårt företagande. Grunden är förståss att jag varit kunnig och envis med det jag gett mig in på, men det finns andra viktiga delar.

Samarbete och nätverkande

När jag startade dataverksamheten 1985/1986 utvecklade jag programvaror som såldes i egen regi. Jag upptäckte att det var svårt att samtidigt både utveckla system och arbeta med marknadsföring.

Jag inledde ett samarbete med Jan Älmeby och Rolf Dahlberg som precis startat Scandinavian PC Systems (SPCS i Växjö. Det blev ett oerhört framgångsrikt koncept där mitt företag koncentrerade sig på programutveckling och SPCS svarade för marknadsföring och kundsupport. Jag gick också in i och startade upp nätverk tillsammans med andra företag som utvecklade ekonomisystem.

 

I flygverksamheten var tanken att vi skulle göra det mesta i egen regi. Men kalkylerna visade att kostnaderna skulle bli väl höga om vi skulle göra allt själva. Vi etablerade samarbeten med andra växande flygbolag som Airborne of Sweden, Skyways och Sun Air i Danmark. Bl.a. delade vi teknik med Airborne och Skyways. Skyways var på 90-talet näst största inrikesbolag i Sverige efter SAS vilket innebar många fördelar för oss. Fanns det problem i Skyways linjenät kunde vi rycka in om ledig kapacitet fanns, likaså fick vi hjälp om vi hade problem.

Jämlikhet

Redan under skoltiden hade jag flera tjejkompisar, i sexan startade jag och en klasskompis tillsammans verksamhet för att tjäna lite extra pengar. Kompisskapet med flickor och kvinnor följde med in i vuxenlivet och har gjort att jag aldrig sett ner på kvinnor utan snarare sett upp till de som tar sig fram bland alla män. I företagen var det redan på 80-talet viktigt för mig att ingen kvinna skulle ha sämre lön än en man med motsvarande arbete. Likaså var det helt uteslutet att någon kvinna skulle känna sig antastad eller kränkt.

Få personal och andra att växa

En viktig faktor är också att stimulera personal och andra till att växa och förstå att man klarar mer än det själva trott. Att få människor att växa gäller även fru och barn, jag tror att det varit en av mina styrkor.


Per Eliasson
sjö & skogstjänst

Telefon
070-660 03 62
0243-23 00 92

pe@per-eliasson.se

Copyright © 2019
Per Eliasson